Foto: VTM

In Story geeft Tooske Ragas een pakkend interview over de laatste maanden met haar broer Jan Pieter. Die leed aan het syndroom van Down en overleed in 2020 aan de gevolgen van alzheimer en epilepsie. De twee waren onafscheidelijk en hij was heel trots op zijn kleine zus, die het tot tv-presentatrice had geschopt. Tooske vertelt hoe ze hun laatste momenten beleefden.

Jan Pieter verbleef in een zorgcentrum voor mensen met een mentale handicap. “Door de coronabeperkingen die de regering had uitgevaardigd, mochten we hem een hele poos niet meer bezoeken. Facetimen was een mogelijkheid, maar daar snapte Jan Pieter niks van. Omdat we die situatie mensonterend vonden, mocht hij terug mee naar huis met ons”, aldus Tooske.

“Hij is nog enige tijd thuis gebleven, maar ging zienderogen achteruit. Er was geen verbetering meer mogelijk, dus ging hij terug naar het zorgcentrum zodat zijn vrienden daar afscheid konden nemen van hem. Na een epileptische aanval aldaar raakte hij bewusteloos. Mijn andere broer en ik gingen nog drie dagen bij hem waken. Toen hij overleed, besliste ik om hem mooi te maken. Hij was namelijk heel ijdel. En van vier dagen doodgaan word je heus niet knapper”, besluit Tooske.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van vipnieuws.nl