RVD – Frank Ruiter

Prinses Amalia gaat het leger in. Onze kroonprinses wordt militair reservist bij het Defensity College. Maar wat staat Amalia allemaal te wachten in het leger?

Voor prinses Amalia wordt het een ‘bijbaantje’ naast haar studie Nederlands Recht, maar wel één waarbij ze net als iedereen wordt gekeurd en een militaire basisopleiding van twee weken krijgt, lezen we in Het Laatste Nieuws. Wat staat er op de planning?

“Amalia deed al de nodige ‘snuffelstages’ bij de Nederlandse krijgsmacht. Zo zat ze tijdens haar kennismaking met het leger al eens in een Leopard-gevechtstank, ging ze mee op een onderzeeboot en vloog ze in een F-16”, lezen we in Het Laatste Nieuws. Nochtans is er een groot verschil met andere troonopvolgers…

Prinses Amalia wordt later als koningin immers geen opperbevelhebber van het leger, zoals in veel andere landen wel gebruikelijk is. Dus een noodzaak tot militaire scholing is er niet. Toch kiest ze vrijwillig voor een job in het leger. Vanwaar die opvallende keuze?

“Een keuze die ongetwijfeld is ingegeven door de oproep van de legertop aan jongeren om zich vooral aan te melden voor een functie, nu de dreiging op een oorlog met Rusland toeneemt”, lezen we in Het Laatste Nieuws. Welke vaardigheden zal onze kroonprinses aanleren in het leger?

“Amalia gaat nu twee jaar lang één of twee dagen per week echt aan de slag”, lezen we in Het Laatste Nieuws. “Ze krijgt, net als iedere nieuwe militair, een uniform, een selectie en een algemene militaire opleiding.” Wat houdt die algemene opleiding in?

“Amalia leert bijvoorbeeld kaartlezen en schieten, maar moet ook over de hindernisbaan”, schrijft Het Laatste Nieuws. Al krijgt ze voor de fysiekere proeven mogelijk uitstel omwille van de breuk in haar bovenarm. Hoe reageren ze binnen het leger?

“Bij Defensie zijn ze maar wat blij met de komst van de prinses. Minister van Defensie Ruben Brekelmans noemt het ‘schitterend’. “Hopelijk vormt zij een inspiratie voor meer vrouwen”, aldus de ontslagnemend minister. Het leger moet immers enkele belangrijke doelstellingen halen…

“Betere reclame kunnen ze zich wat dat betreft haast niet wensen bij de Nederlandse krijgsmacht, want het aandeel vrouwen blijft nog steeds achter. Over vijf jaar moet 30 procent vrouw zijn. De teller staat nu op 18 procent”, lezen we in Het Laatste Nieuws. Amalia als uithangbord van onze militaire krachten? Wie weet!

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van vipnieuws.nl