Waarom vieren we eigenlijk Prinsjesdag? Elke derde dinsdag van september is het Prinsjesdag, maar wat ‘vieren’ we dan precies?
“Op Prinsjesdag spreekt koning Willem-Alexander in de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal de Troonrede uit. Daarin geeft de regering aan wat de belangrijkste plannen zijn voor het komende jaar”, lezen we op Blauw Bloed. Maar vanwaar die naam?
Voor de oorsprong van de naam moeten we terug naar de 18de eeuw, maar voor het politieke aspect van Prinsjesdag moeten we terug naar 1814 toen de eerst Oranjevorst Willem I de vergadering van de Staten-Generaal opende. Maar waarom gaat het nu altijd door op de derde dinsdag van september?
Dat Prinsjesdag altijd op de derde dinsdag van september valt, staat zelfs hernomen in de Grondwet, maar in het verleden was dat niet altijd het geval. Pas in 1848 verhuisde Prinsjesdag naar september toen de jaarlijkse begroting werd ingevoerd. Eén ding is duidelijk…
Prinsjesdag kent een rijke geschiedenis en voor de oorsprong ervan doken ze bij Blauw Bloed al diep in de geschiedenisboeken van ons land.