Vormt koningin Máxima een gevaar voor onze privacy? Nu zelfs de populariteit van onze koningin in vrije val lijkt, komt er opvallend nieuws naar buiten…
Slechts 55 procent van de Nederlanders heeft nog vertrouwen in de echtgenote van koning Willem-Alexander, zo blijkt uit een recente peiling van het EenVandaag Opiniepanel. Vijf jaar geleden lag dat percentage nog op 84, vorig jaar op 61. Waar gaat Máxima in de fout?
Enerzijds heeft Máxima te lijden onder enkele gevoelige affaires waarbij alle Oranjes betrokken waren, zoals hun veelbesproken reis naar Griekenland tijdens de coronacrisis. Al speelt er bij onze koningin méér…
Zo vormt ook Máxima’s uitgesproken mening over enkele gevoelige thema’s een punt van kritiek. “In 2022 zorgde ze voor ophef door openlijk te pleiten voor de invoering van de digitale euro”, lezen we in de Belgische krant Het Laatste Nieuws. En dan werd Máxima teruggefloten…
“Het ministerie van Financiën floot haar terug omdat haar uitspraken zouden leiden tot een continue stroom aan negatieve reacties. Het is om die reden maar de vraag of Máxima’s internationale activiteiten wel zozeer bijdragen aan haar populariteit.” En dan volgt er een stevige verwittiging aan het adres van koningin Máxima…
Staatsrechtdeskundige Peter Rehwinkel benadrukt dat behoedzaamheid voorlopig vereist is op dit soort thema’s. “Niet alleen bij zogenaamde ‘complotdenkers’ bestaat volgens hem kritiek op een digitale munt, maar ook breder in de samenleving zijn er zorgen over afschaffing van ‘contant geld’ en verlies aan privacy”, lezen we in Het Laatste Nieuws een uitspraaks van de staatsrechtsdeskundige. En dan wordt er een pijnlijke conclusie getrokken…
Haar betrokkenheid bij beladen internationale kwesties komt nu als een boemerang in het gezicht terug, signaleert Reinildis van Ditzhuyzen, historica en expert op het gebied van koninklijke omgangsvormen in de Belgische krant Het Laatste Nieuws.