We weten allemaal dat ons koningshuis één van de duurste ter wereld is. Maar hoeveel kost ons koningshuis nu concreet aan de Nederlandse belastingbetalers?
Er zijn momenteel nochtans slechts vier leden van onze Oranjes die een grondwettelijke uitkering krijgen. Wie zijn dat?
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix en kroonprinses Amalia zijn de enige die een staatstoelage krijgen. Voor de rest krijgt niemand een uitkering van de staat. Maar hoe wordt de uitkering verdeeld?
De zogenaamde A-component kan je beschouwen als het ‘inkomen’ van de royal, terwijl de B-component dan weer eerder een soort onkostenvergoeding is waarmee onder meer personeel moet worden betaald. We maken het concreet met één duidelijk bedrag…
Koning Willem-Alexander krijgt zo een uitkering van 1,2 miljoen euro en een onkostenvergoeding van 6,1 miljoen. Prinses Amalia daarentegen besluit haar inkomen van 300.000 euro nog even terug te storten, terwijl ze haar onkostenvergoeding van 1,6 miljoen euro vanaf 2025 wél zal aanvaarden. Maar wat is de totale kostprijs van ons koningshuis?
“De grondwettelijke uitkeringen zijn niet de enige uitgaven van de overheid aan de monarchie”, lezen we op Blauw Bloed. Er komen immers nog ‘functionele uitgaven’ bij en ook ‘doorbelaste uitgaven’. En dan mag je gerust even achterover vallen van het totaalbedrag dat onze Oranjes kosten aan de staatskas…
De ‘begroting van de Koning’ bedraagt voor 2025 zowat 60 miljoen euro, 58,9 miljoen om precies te zijn. Andere posten binnen de Rijksbegroting die betrekken hebben op het Koningschap voegen daar nog eens een bedrag van 21,1 miljoen euro aan toe. Daar zou je al eens een lintje voor doorknippen!