Heeft koning Willem-Alexander een gigantische blunder begaan? De kritiek op onze vorst lijkt alvast toe te nemen. Wat is er aan de hand?
Het gaat allemaal om de extreme loonstijging die onze Oranjes te beurt valt in 2025. En dat terwijl een half miljoen huishoudens in Nederland problematische schulden heeft. Er stelt zich een probleem…
“Het is niet te verklaren dat hij (Willem-Alexander, red.) als burgervader in rijkdom en weelde leeft, woont en reist”, zegt Paul Bovend’Eert, hoogleraar Staatsrecht aan de Radboud Universiteit, bij ‘EenVandaag’. Het is niet vreemd dat er mensen willen kijken of dat soberder en normaler kan.” Waarom zwelt de kritiek zo aan?
“Nu leven ze in een glazen huis en wordt er openlijk kritiek op ze geuit”, geeft Bovend’Eert toe. En dat heeft een rechtstreeks gevolg voor hun populariteit die nu al jaren dalende is. En dan klinkt er plots even een dramatisch geluid…
Zo zou mogelijk zelfs het voortbestaan van de monarchie in gevaar zijn in Nederland. Want één bevolkingsgroep heeft het extra moeilijk met de torenhoge kosten van het koningshuis, lezen we in Party. Wie zijn dat?
Het zijn vooral de jongeren die zich storen aan de exuberante kosten die gelinkt zijn aan onze koninklijke familie. “Mede daardoor brokkelt het vertrouwen in koning Willem-Alexander en koningin Máxima steeds verder af”, lezen we in Party. Is er dan geen goed nieuws te melden?
“Even ging het juist iets beter met het imago van het koningshuis, maar nu de Oranjes weer negatief in het nieuws komen door de hoogste salarisstijging van alle Nederlanders voor elkaar te krijgen, zwelt de kritiek opnieuw aan”, besluit Party dat er bij de Oranjes drastische veranderingen nodig zijn om hun populariteit weer op te krikken.