RVD - Martijn Beekman

2013 markeert een scharniermoment in de Nederlandse monarchie. Een klein meisje stelt haar vader een verrassend volwassen vraag…

“Hoeveel jaar ga jij het doen?” vroeg prinses Amalia aan haar papa toen de Prins van Oranje tot koning werd gekroond. Deze opmerking komt niet zomaar. Ze luidt een nieuwe fase in, zowel voor haar vader als voor haar eigen toekomst. Wat betekent dat voor prinses Amalia?

De troonswisseling is een historisch feit, maar binnen het gezin van Willem-Alexander betekent het nog veel meer. Voor de negenjarige Amalia verandert alles. Ze wordt zich plots bewust van wat het koningschap inhoudt en welk pad haar te wachten staat. Een kind dat haar rol begint te begrijpen. Eén gevoel overheerst…

Vanaf dat moment is Amalia officieel de eerste in lijn voor de troon. Ze krijgt een nieuwe titel: Prinses van Oranje. Haar leven zal niet langer alleen draaien om school en spel. Er groeit een gevoel van verantwoordelijkheid, al beseft ze op dat moment nog niet volledig wat dat inhoudt.

Op 30 april 2013 wordt prinses Amalia wereldwijd de jongste troonopvolger. De ogen van velen zijn op haar gericht. Toch blijft ze een kind in een bijzondere positie. Haar ouders weten hoe belangrijk het is haar daarin te begeleiden zonder haar jeugd te ontnemen. Een delicate balans tussen opvoeden en voorbereiden. Al hebben ze daarin ook een goed voorbeeld…

Willem-Alexander haalt inspiratie uit zijn eigen jeugd. “Ik kijk terug naar hoe mijn ouders mij hebben begeleid,” lezen we in het boek ‘Amalia, The Royal Lifestyle’ van Justine Marcella. Dat verleden biedt hem houvast in het heden. Zijn doel is duidelijk: Amalia niet vormen tot een monarch, maar tot een mens die haar toekomstige taak met eigen kracht kan dragen.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van vipnieuws.nl