Foto: RVD - Bart Maat

Plots gaat het weer de goede kant uit met de populariteit van ons koningshuis. Waarom zijn onze Oranjes plots weer geliefder geworden bij de bevolking?

Recent onderzoek van ‘EenVandaag’ leert ons dat het vertrouwen in onze monarchie gestegen is, en zelfs substantieel. De cijfers spreken voor zich…

“Vorig jaar was 52 procent van de Nederlanders voorstander van de monarchie, nu is dat gestegen naar 59 procent. De steun voor een republiek nam daarentegen af van 37 naar 31 procent”, lezen we in Het Laatste Nieuws. Ook de persoonlijke scoren van Willem-Alexander, Máxima en Amalia gaan erop vooruit. Hoe komt dat?

De monarchie kan in roerige tijden worden gezien als een stabiele factor, verduidelijkt staatsrechtkenner Peter Rehwinkel bij ANP. Eén ding is duidelijk…

“In deze tijd, waarin de samenleving polariseert en instanties onder vuur liggen, biedt de monarchie houvast”, lezen we een verduidelijking van Rehwinkel in Het Laatste Nieuws. Er spelen namelijk ook externe factoren mee…

“Externe factoren spelen eveneens een rol bij de populariteit van het koningshuis”, bevestigt Rozemarijn Lubbe, onderzoeker voor het ‘EenVandaag-Opiniepanel’. Hoe uit zich dat?

“In een tijd van politieke spanningen wordt een systeem met een neutrale koning(in) boven de partijen gezien als een bescherming van de democratie”, lezen we in Het Laatste Nieuws. Er wordt ook verwezen naar één specifieke politicus…

“Politieke spanningen, oorlogen en leiders als Trump zorgen ervoor dat sommige mensen een systeem met één gekozen politiek leider met veel macht als een risico beschouwen”, verduidelijkt Rozemarijn Lubbe in Het Laatste Nieuws over waarom de monarchie aan populariteit en vertrouwen wint.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van vipnieuws.nl