Foto: RVD - Arenda Oomen

Koning Willem-Alexander nam een drastische beslissing die alles veranderde over hoe er over onze Oranjes bericht kon worden. Wat gebeurde er in 2005 en wat waren de implicaties van die beslissing?

Willem-Alexander en Máxima waren op dat moment al de trotse ouders van de prinsesjes Amalia en Alexia. “De belangstelling voor de twee prinsesjes is groot”, schrijft royalty-experte Justine Marcella in haar boek ‘Amalia, The Royal Lifestyle’, dus besluit Willem-Alexander in te grijpen…

“Omdat Willem-Alexander weet hoe irritant het is om als kind door fotografen achtervolgd te worden, ook op privémomenten zoals de vakanties, wordt in juni 2005 door het Koninklijk Huis en de Rijksvoorlichtingsdienst de Mediacode opgesteld”, lezen we in het boek. Wat houdt die code juist in?

“Die code is bedoeld om het privéleven van de familie en met name de kinderen te beschermen”, verduidelijkt Justine Marcella. “Media mogen geen privéfoto’s publiceren van de koninklijke familie, tenzij de nieuwswaarde zo hoog is dat het privacybelang daaraan ondergeschikt is.” Maar niet iedereen is tevreden met die nieuwe regelgeving die voor de pers alles veranderde…

“De Mediacode krijgt veel kritiek. Iedereen in Nederland heeft recht op privacy en het is aan de rechter om te toetsen of dat recht wordt geschonden”, klinkt het bij de pers. “Toch vindt Willem-Alexander het nodig om met de Mediacode dit belang nog eens te benadrukken.” En dan worden ‘brave media’ ook beloond…

“Media die geen privémomenten publiceren, krijgen in ruil twee keer per jaar de mogelijkheid het gezin te filmen en te fotograferen”, onthult Justine Marcella in het boek ‘Amalia, The Royal Lifestyle’.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van vipnieuws.nl